Skapa bevakningar

Den svenska kronan accepteras inte i utlandet. Är detta slutet för svenska kontanter?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 21.06.2023
Guldpris (XAU-SEK)
25052,10 SEK/oz
  
- 384,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,11 SEK/oz
  
- 2,00 SEK
Picture of Flag od Sweden with Tavex logo

Att ta med sig kontanter från Sverige på semestern och växla till lokala valutor på annan ort är numera ovanligt. Tavex har dock på senare tid hört från flera håll att utländska banker och växlingskontor inte köper in eller växlar svenska kronor i kontanter.

Den danska kronan drabbades tidigare av en liknande utveckling  i Danmark, och nu verkar mönstret ha spridit sig till Sverige. Även om det just nu inte finns mycket information att tillgå söker vi på Tavex efter svar på detta och håller dig informerad när ytterligare uppgifter finns tillgängliga. Under en tid har den svenska kronan varit extremt konkurrenskraftig utomlands.

PS! Vi rekommenderar alltid att växla till resevaluta före avresan.

Nu kan du växla pengar hos Tavex utan att ens gå hemifrån! – På Tavex kan du nu köpa önskad valuta online! Ta en titt här -> (Jag lägger till länk eller till och med en banner med visuella effekter senare)

Sverige, Norge och Danmark finns alla med på topp tio-listan över länder i världen som använder minst kontanter till vardags. Utomlands ser det ofta annorlunda ut. Ordna med din resevaluta innan du åker och – även om det inte är så vanligt – ta inte med dig svenska kontanter utomlands.

Sverige, Danmark och Norge – de mest kontantlösa länderna i världen

Sverige, Norge och Danmark finns bland de tio länder i världen som har minst mängd valuta i omlopp. Utomlands ser det ofta annorlunda ut. Välj din resevaluta innan du reser och undvik om möjligt att ta med dig svenska pengar.

Läs mer om ämnen kring det kontantlösa samhället:

  1. Det kontantlöst samhället – vilka fördelar och nackdelar detta kan medföra
  2. Framväxten av det kontantlösa samhället: varför är det viktigt att stoppa detta?
  3. Sverige planerar att lansera den digitala valuta ”e-krona” som backas upp av centralbanken
  4. Schweizarna röstar till förbud av det kontantlösa samhället

Vad vet hittills?

Sedan början av månaden har det varit problem med att växla in svenska kronor utomlands. Problem har rapporterats från flera länder som exempelvis Thailand, Baltikum och Mellanöstern. Svenska sedlar tas inte emot av flera utländska banker och växlingskontor. Tavex känner till problemet och vi rekommenderar att du växla pengar innan du reser.

Problem verkar bero på att svenska banker inte längre vill köpa tillbaka svenska pengar från utlandet. Följaktligen slutar även utländska banker att växla svenska pengar eftersom de inte kan sälja dem vidare.

Exakt varför svenska banker inte längre köper svensk valuta vet man inte, men man antar att det har att göra med penningtvätt. En liknande situation inträffade med danska banker, och den danska Riksbanken uppgav att bankerna inte kunde leva upp till sina skyldigheter enligt reglerna mot penningtvätt.

Även Riksbanken har uppmärksammat problemen med att växla svenska kronor utomlands. De undersöker frågan närmare för att fastställa orsaken. De kan dock inte påverka växlingsprocessen eller diktera bankernas agerande.

Guldpris (XAU-SEK)
25052,10 SEK/oz
  
- 384,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,11 SEK/oz
  
- 2,00 SEK

Läs också